Attefallshus

27.02.2022

Är det dags att bygga attefalshus ?

Låt oss hjälpa dig att komma igång med din bygge. Med 7 års erfarenhet i branschen, egen personal och certifierade. Din projekt är i trygga händer! Vi har byggd många attefalshus, tillbyggnader i Stockholm - Täby - Vaxholm - Sigtuna - Vallentuna - Värmdö med omnejd och har många nöjda kunder, läs våra omdömen på RECO:SE.

Kontakta oss för ett Kostnadsfritt hembesök och offert.

Hoffen AB


Vi hjälper er att bygg eran attefallshus.
Hoffen AB är en byggfirma som utför arbete i stor Stockholm och kan hjälpa med eran projekt. Vår specialister kan hjälpa med eran bygglovansökan. Vi kan playtsbygga attefallshus eller vi kan beställa och bygga prefab attefallshus enl eran önskemål.  

Funderar du på att bygga ett attefallshus på tomten? Hör av dig till oss! Vi har många års erfarenhet att bygga attefallshus, bolundare, gäststugor och andra sorters komplementbostäder. Vi delar gärna med oss av vår expertis och ser till att uppfylla dina byggdrömmar.   


Drömmer du om en attefalshus inredd med en skön loungegrupp och gröna växter som ger liv ?

Läs våra tips om hur du går tillväga för att uppfylla din dröm. Vi på HOFFEN AB kan hjälpa till med eran attefalshus projekt.

Vi bygger alla typer av attefalshus, platsbyggda eller prefab moduler etc. 

Vad gäller för attefallshus?

Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggebod på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra attefallshus på maximalt 30 kvadratmeter. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Du kan bygga flera attefallshus, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 30 kvadratmeter.

Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad).

Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande.

Mer information finns på Boverket

Källa: boverket.se


Bygga attefallshus?
Få en kostnadsfri offert.

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Funderar du på att bygga ett attefallshus på tomten? 

Hör av dig till oss! Vi har många års erfarenhet att bygga attefallshus, bolundare, gäststugor och andra sorters komplementbostäder. Vi delar gärna med oss av vår expertis och ser till att uppfylla dina byggdrömmar.


Hur mycket kostar det?

Som med så mycket annat här i livet så är ekonomin en viktigt faktor för många, även när det gäller attefallshus. Tillhör du de lyckligt lottade som är ekonomiskt oberoende och inte behöver bry dig om kostnader om du inte vill, är det bara att gratulera. I annat fall är det av intresse att bilda sig en uppfattning om hur mycket olika attefallshus kostar att bygga, inte minst för att kunna ha finansieringen klar i god tid.

Det är svårt att uppge ett exakt pris för hur mycket det kostar att bygga ett attefallshus eftersom priset styrs av ett flertal faktorer. En generell prisbild för hur mycket uppförandet av ett attefallshus kostar ligger mellan 390 000 och 750.000 kronor. De faktorer som påverkar priset kan till exempel vara:

 • Hur stort attefallshuset är (med eller utan loft)
 • Hur marken som huset ska stå på ser ut
 • Hur mycket förberedande markarbete som krävs
 • Vilken typ av attefallshus du väljer - byggsats, prefabricerat eller nyckelfärdigt
 • Vad attefallshuset ska användas till - behöver det till exempel isoleras?
 • Ska el och/eller vatten och avlopp dras in?

Av den anledningen måste du också börja med att tänka igenom vilken typ av attefallshus du vill ha, om det ska vara isolerat för året runt-boende; vad du ska använda attefallshuset till; var du ska placera det samt hur marken där du har tänkt ställa huset ser ut och inte minst vad som döljer sig under markytan? Därefter är det dags att börja räkna på kostnader och vilka ekonomiska ramar du har att röra dig inom.

Sätt upp en budget

Att bygga ett attefallshus eller få ett nyckelfärdigt attefallshus installerat är en relativt stor investering. Hur stor investering det handlar om styrs givetvis av vilket modell av attefallshus du vill, storlek och inredning. Det är lätt att sätta sig ner och titta på olika modeller innan budgeten är på plats och sedan bli gruvligt besviken när drömmarna och planerna är betydligt större än vad ekonomin klarar av. För att undvika att hamna i den sitsen är det ett klokt drag att sätta upp en budget. På så vis vet du exakt vilka ramar du har att röra dig inom.

När du gör din budget är det viktigt att du inte bara räknar med kostnader för själva attefallshuset utan även sådant som exempelvis:

 • Förberedande markarbete: ca 7.000 kr/kvm
 • Gjutning av betonggrund: 90.000 - 170.000 kr för en färdig platta
 • Indrag av kommunalt avlopp: 1.400 kr/m i schaktning + ca. 160 kr/meter rör
 • Anslutningsavgift till det kommunala avloppsnätet ca. 156.000 - 240.000 kr
 • VVS-montör: 600 - 890 kr/h
 • Elektriker: 600 - 890 kr/h

Tänk på att priserna ovan är cirkapriser och kan variera både uppåt och nedåt beroende på var i landet du bor och hur stor konkurrensen är. För att lättare kunna överblicka och hålla kontroll på kostnaderna kan du skriva in dem i ett Excel-ark, då har du allt på ett och samma ställe.

I budgetar i allmänhet och byggbudgetar i synnerhet är det av yttersta vikt att lägga in en post för oförutsedda utgifter. Genom att göra det säkerställer du att du inte riskerar att bli stående med ett halvfärdigt attefallshus om det uppstår några problem under det förberedande arbetet, bygget eller monteringen. Posten för oförutsedda utgifter bör var 10-15 procent av den totala budgeten för att du ska vara på den säkra sidan.

En kostnad som snabbt kan betala igen sig

Om du inte har sparade medel för att täcka kostnaderna för att bygga attefallshuset är en möjlighet att kontakta banken för att undersöka möjligheten att höja ditt befintliga bolån för att finansiera bygget av attefallshuset. Om du planerar att hyra ut attefallshuset till turister eller studenter kommer hyresintäkterna relativt snabbt att täcka kostnaderna för bygget och ge dig en extra inkomst. Ska du istället använda attefallshuset som gäststuga eller liknande kan du göra en ny värdering av fastigheten när stugan är på plats. Oavsett om du bygger ett Attefallshus, en Bolundare eller Friggebod kan det öka värdet på ditt hus, och du kan få igen investeringen den dag du bestämmer dig för att sälja.

Bygga attefallshus? Få offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst


KONTAKTA OSS VIA FORMULAR ELLER 

RING OSS PÅ 08 509 23 687


Kontakta oss

Hoffen AB

Mälarvägen 59, 19441 Upplands-Väsby
Narviksgatan 9, 164 33 Kista

08 509 23 687 

info@hoffenab.se

Instagram: hoffenab